Vrijdag 27 januari 2004
Overzicht ernstige incestzaken


De Eper incestzaak.


Begin 1990 doen de zusjes Jolanda en Evelien, 23 en 22 jaar, uit Epe aangifte van misbruik. Het leidt tot de meest omvangrijke incestzaak in de Nederlandse geschiedenis. Onder meer de moeder, vader, broer, en twee buurjongens en hun moeder, een huisvriend en ex-man van Jolanda worden beschuldigd van jarenlang incest en perverse groepsseksspelletjes met jonge kinderen. Ook is er sprake van illegale abortussen en moord op pasgeboren baby's. Het Veluws zedenschandaal kent liefst drie verschillende rechtszaken. Deels zijn het dezelfde verdachten. Sommigen bekennen. Tot aan de Hoge Raad achten rechters het 'weerzinwekkend' seksueel misbruik bewezen. De ex-man van Jolanda wordt vrijgesproken. Haar moeder krijgt in 1995 de hoogste straf van het Arnhemse gerechtshof: vier jaar.

De zaak Druten.

Incest, babymoorden en kannibalisme. Pas ruim zeven jaar nadat hun jongste dochter haar ouders beschuldigde, is de naam van het echtpaar Joop en Trees Kuijpers uit Druten gezuiverd. Het is dan juni 2002. Ten onrechte zijn ze beschuldigd van gruwelijk incest. De therapeut die de dochter in haar aangifte steunde, heeft een schadevergoeding van 12.000 euro betaald. Het is voor het eerst dat een rechter in Nederland een therapeut voor zijn dubieuze rol veroordeeld. 

De zaak Lancee.

René Lancee, politiechef op Schiermonnikoog, wordt in april 1996 door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. Ook zijn vrouw Anneke, een dochter en aanstaande schoonzoon worden aangehouden. De 17-jarige Bianca beschuldigt haar ouders, zus en vriend van ontucht. Het meisje blijkt alles te hebben verzonnen. Volgens haar vader is ze bezweken onder druk van suggestieve vragen van de rijksrecherche. Na drie jaar krijgt vader Lancee van minister Korthals van Justitievolledig eerherstel en een schadebedrag van ongeveer een miljoen gulden.Copyright: De Gelderlander

Terug